Zamknij
REKLAMA

Kapusta na szesnaście sposobów

08:01, 21.11.2016 | Grzegorz Supron
Skomentuj
REKLAMA

Gołąbki chłopskie - to nazwa potrawy przygotowanej przez Koło Gospodyń Wiejskich w Byszkach (gm. Ujście), która zdobyła I nagrodę w zorganizowanym 20 listopada w Szydłowie konkursie „Kulinarna Krajna”. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią już po raz czwarty zorganizowało imprezę promującą tradycje kulinarne naszego regionu.

- Cieszymy się, że to właśnie nasza gmina po raz kolejny gości najbardziej aktywne koła gospodyń wiejskich – powiedział na przywitanie Dariusz Chrobak, wójt Szydłowa.

W imprezie wzięło udział 15 kół gospodyń wiejskich z całego powiatu pilskiego oraz świeżo powstałe Koło Gospodarzy Wiejskich z Szydłowa. Motywem przewodnim tegorocznej edycji kulinarnego konkursu była kapusta, która musiała znaleźć się w każdym prezentowanym przez KGW produkcie. Celem kuchennych rywalizacji jest zachowanie, prezentacja oraz promocja dorobku kulinarnego naszego regionu, a także pobudzenie zaangażowania lokalnych społeczności w rozwój obszaru Krajny z wykorzystaniem zasobów naturalnych i kulturowych.

- Niezwykle zaskoczyła nas pomysłowość gospodyń przygotowujących potrawy, a także kreatywność w przyozdobieniu stołów - stwierdziła przewodnicząca konkursowego jury Mirosława Rutkowska-Krupka, wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Wielkopolskiego. Przywołała przykłady barwnie udekorowanych stołów, między innymi w figurki zwierząt i ludzi wykonane z kapusty i materiałów naturalnych.

Każde koło gospodyń wiejskich mogło zgłosić jedną konkursową potrawę. Jury oceniało smak i pomysłowość przygotowanych potraw, estetykę nakrycia stołu, a także opis prezentowanych produktów i historię potrawy.

Na najwyższym podium stanęło Koło Gospodyń Wiejskich z Byszek (gm. Ujście) za gołąbki chłopskie. Dalsze miejsca zajęły KGW w Ferdynandowie (gm. Łobżenica) i w Wysoczce (gm. Wysoka). Wyróżnienia otrzymały ponadto koła w Pokrzywnicy (gm. Szydłowo) i w Nowej Wsi Ujskiej (gm. Ujście).

- Aktywność obecnych kół oraz zaangażowanie w udział w tegorocznym konkursie udowadnia, że tradycje kulinarne obszaru historycznej Krajny mają się dobrze – podsumował imprezę Karol Jagodziński, prezes LGD. - Jest to mobilizujące dla LGD Krajna nad Notecią, aby w przyszłym roku spróbować imprezy na jeszcze większą skalę - dodał.

(Grzegorz Supron)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%