Witamina, która jest kluczowa dla zdrowia organizmu
Witamina C to jeden z najpopularniejszych i najlepszych antyoksydantów na świecie. Jako skuteczny przeciwutleniacz, kwas askorbinowy odpowiada za neutralizację wolnych rodników - to one powodują szybkie starzenie się komórek oraz podwyższają ryzyko rozwoju poważnych chorób, takich jak cukrzyca, zaburzenia pracy serca, a nawet nowotwory. Od dawna wiadomo, że witamina C jest doskonałym strażnikiem odporności - jej suplementacja w okresie jesienno-zimowym może nas uchronić przed sezonowymi infekcjami. Warto sięgać po preparaty witaminowe od renomowanych producentów, takich jak Dr. Jacob’s. Co ciekawe, kwas askorbinowy poprawia wchłanialność innych, ważnych związków. Dzięki niemu organizm lepiej przyswaja żelazo i wapń.
Skutki niedoboru witaminy C
Jak rozpoznać pierwsze zwiastuny awitaminozy? Niedobór witaminy C często nie daje charakterystycznych objawów - jego symptomy bywają bagatelizowane lub mylone z innymi dolegliwościami. Nie należy ignorować żadnych sygnałów wysyłanych przez organizm, ponieważ poważny niedobór może prowadzić do rozwoju niebezpiecznych chorób. Najczęstsze objawy niedoboru kwasu askorbinowego to:
Jeśli zlekceważymy sygnały wysyłane przez organizm, to konsekwencją długotrwałego niedoboru witaminy C może być rozwój szkorbutu, niedokrwistości, osteoporozy, zaburzeń psychicznych, czy nowotworu.
Skąd bierze się niedobór witaminy C?
Niedobór witaminy C z reguły jest wynikiem nieprawidłowej diety, uzależnienia od nikotyny lub podeszłego wieku. Czasem awitaminoza może mieć inne, nieco zaskakujące podłoża. Zbyt niski poziom kwasu askorbinowego często dotyczy kobiety w ciąży, które wykazują zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych. Niedobór może być konsekwencją zaburzeń wchłaniania – to poważny problem, który należy skonsultować ze specjalistą. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że brak witaminy C bywa następstwem przyjmowania niektórych leków - takie działanie wykazują na przykład barbiturany, sulfoniany, czy popularna aspiryna.
Awitaminoza - zobacz, jak jej zapobiegać
Najlepszym sposobem na uchronienie się przed niedoborem witaminy C jest przestrzeganie zbilansowanej diety. W naszym jadłospisie powinno znaleźć się dużo surowych warzyw i owoców. Szczególnie skuteczne będą: papryka, pomidory, natka pietruszki, kapusta kiszona, truskawki, cytrusy i kiwi. Wśród produktów mięsnych bogatych w witaminę C przoduje wątróbka wieprzowa. Odpowiednim wsparciem okazują się także suplementy diety zawierające kwas askorbinowy. Nadmiar tej witaminy jest usuwany wraz z moczem, dlatego nie musimy się obawiać jej przedawkowania.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz