Zamknij
REKLAMA

Ciekawy świat kawy

17.31, 10.11.2021 .
Skomentuj
REKLAMA

Ludzi można podzielić na smakoszy kawy lub herbaty. Jedni poszukują idealnej mieszanki ziaren kawowych i zawartego w nich bogactwa aromatu, a drudzy suszu herbacianego do najlepszego naparu. Przyznać trzeba, że wybór jest dość trudny, jednak nie dla tych, którzy stawiają kawę ponad wszystkie napoje. Dla porównania mamy fanów kasyno online kontra planszówki, gdzie obie grupy mają wiele do zaoferowania, jak wspomniane napoje. Przyjrzyjmy się jednak w tym miejscu pasjonatom kawy i sprawdźmy, co ich tak zachwyca?


Aromat pobudzający zmysły

Kawa uważana jest za pobudzający napój, który ma nas postawić do pionu, szczególnie o poranku. Na jednych działa zawarta w niej kofeina, ale są również tacy, którzy mogą pić ten napój o każdej porze bez nadmiernego pobudzenia. To wszystko zależy od naszego organizmu oraz kondycji w danym dniu. Liczy się również moc, jaką kawa posiada, a ta może się różnić między sobą. Można zakupić wersję mocną lub o słabszym działaniu, jednak o bogatszym bukiecie smaku. Ten z kolei jest uzależniony od takich czynników, jak geograficzne położenie uprawy, gatunek oraz jego późniejsze mieszanki, stopień palenia. Wprawny barista rozpoznaje różnicę na podstawie wyglądu espresso, które jest niejako kwintesencją procesu tworzenia kawy. To w nim najmocniej można wyczuć subtelne różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami kawy, których na rynku jest całe mnóstwo. Jedni preferują łagodny, kremowy smak, z nutami kakao, orzechów, a inni wolą bardziej cytrusowe, mocne akcenty. Nasze preferencje mogą ulec zmianie, być podyktowane chwilową zachcianką. Nigdzie bowiem nie jest powiedziane, że jeden rodzaj kawy musimy pić przez całe życie. Ta opcja byłaby dość nudna i nieciekawa, z uwagi na dostęp do kaw z całego świata.


Różne sposoby przyrządzania

Ziarna kawowe są bardzo wdzięcznym surowcem. Można z nich przygotować kawę na wiele rozmaitych sposobów, a każda z nich będzie inna. Niegdyś na naszych stołach królowała kawa parzona, która została wyparta na jakiś czas przez kawę rozpuszczalną. Spore osób przestawiło się całkowicie na tego typu napój, jednak prawdziwi kawosze raczej od niej stronią. Alternatywą dla kawy parzonej jest przygotowywanie jej w kafeterce, która jest niedroga, a służy latami. Dla wielbicieli elektroniki i wygody, stworzone zostały domowe ekspresy kawowe. W wielu z nich zamontowano młynek, aby cieszyć się głębszym i intensywniejszym aromatem świeżo zmielonej kawy. Najbardziej wyczujemy go w kawie czarnej, jednak w ekspresie istnieją również opcje na cafe latte, cappuccino, latte macchiato itp. Jest jeszcze tradycyjnie gotowana kawa, do której można wrzucić przyprawy korzenne, co wzbogaci jej smak. Taka kawa świetnie rozgrzewa zimową porą i możemy ją przygotować w zwykłym garnku. Nie musimy kupować specjalnego sprzętu, jak w przypadku “slowpresso”, do zrobienia którego potrzebujemy specjalnego zestawu. Ma on postać ceramicznego zaparzacza z niewielkim filtrem, na którym umieszcza się kawę, zalewa wodą i czeka na jej całkowite przelanie. Jest to polski wynalazek i znalazł już swoich wiernych fanów.


Smak kawy nie tylko w filiżance

Kawa i jej aromat, są tak charakterystyczne, że nie da się ich pomylić z niczym innym. Stanowi ona miły przerywnik w ciągu dnia, chwilę wytchnienia lub uzupełnienie towarzyskiego spotkania na mieście. Zawsze bowiem można umówić się z kimś na kawę. Smak ten można jednak spotkać również w innych wytworach np. w deserach, jako dodatek do kremu czy poncz, jak i w słodkościach jako składnik nadzienia. Do tego grona możemy zaliczyć także lody kawowe, na które jest popyt. Nie raz sama kawa przybiera bardziej deserowy wygląd, a to za sprawą jej nietypowego procesu przyrządzania. Największy w tym prym wiodą wszelkie wersje mrożone, które częściej są jak deser niż aromatyczna kawa. Świadczyć o tym może góra bitej śmietany na szczycie wysokiej szklanki oraz uczucie pełności po jej konsumpcji.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%