W obecnych czasach warto skupić się na własnym zdrowiu i budowaniu odporności. Warto jednak robić to w naturalny sposób. Idealnym sposobem jest miód. Jak go odpowiednio stosować by nie stracił właściwości?
Często łapiesz infekcje, szybko się męczysz, źle sypiasz? W czasie pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 sporo mówi się o odporności organizmu i o tym, jak ją wspierać. Możesz ją wzmocnić wprowadzając w życie kilka prostych rad.
Budowanie odporności to proces długi i skomplikowany. Z dnia na dzień nie jesteśmy w stanie jej wzmocnić. Tylko długofalowa praca przyniesie efekty.
Układ odpornościowy możemy pobudzić przez odpowiednie, codzienne, zachowanie. Zdrowy styl życia, czyli zbilansowana dieta, jedzenie warzyw i owoców, spożywanie minimum 2 litrów wody dziennie, a także regularna aktywność fizyczna i odpowiedni wypoczynek to pierwszy krok.
Co warto dołączyć do codziennych nawyków, a sprawi, że budowanie odporności będzie efektywniejsze? Jedzenie miodu.

Miód to naturalny środek na odporność. Znakomicie stymuluje układ immunologiczny, przez co wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. To źródło przeciwutleniaczy. Niezwykle istotnych składników, które pomagają blokować wolne rodniki w organizmie i chronić nasze komórki. W ten sposób zapobiega wielu chorobom.
Dla wzmocnienia odporności miód najlepiej przyjmować na czczo np. w postaci napoju. Warto jednak by napój był ciepły (nie może być gorący). Należy bowiem pamiętać, że wysoka temperatura dezaktywuje składniki biologicznie czynne, a to są kluczowe dla odporności.

Wysoką aktywność antybiotyczną wykazuje miód lipowy. Dlatego też poleca się go pomocniczo przy leczeniu zapalenia oskrzeli, grypy i wszelkiego rodzaju przeziębień.
Doskonale wspiera proces leczenia ze względu na swoje działanie napotne, a także wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Miód lipowy możemy spożywać po rozpuszczeniu w herbacie lub mleku.
Prawdziwą bombą witaminową będzie także woda z cytryną i miodem. Taka mieszanka odtruwa organizm oraz wspomaga odchudzanie.
Miód nie tylko wzmocni układ odpornościowy, ale również doda energii i obniży ryzyko wielu chorób.
Miód ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Może doskonale pełnić rolę zamiennika niezbyt zdrowego białego cukru, bo jest pełnowartościowym, całkowicie naturalnym środkiem słodzącym. Wzbogaca smak sałatek, ciast i deserów. Miodem warto zastąpić bogate w cukry czekoladowe słodycze.
Pamiętajmy każdego dnia o miodzie. Dzięki temu, będziemy cieszyć się dobrze funkcjonującym układem odpornościowym, a to z kolei wpłynie na nasze zdrowie i nie będziemy podatni na infekcje wirusowe.
Stacja Piła Główna będzie bardziej przyjazna podróżnym
Cóż, z drogami sobie nie radzą (po ostatnich odwołaniach, S-11 w rejonie Piły niemal na pewno nie powstanie przed 2040 rokiem) to może na kolei chociaż coś dowiozą.
jego mość
01:28, 2025-12-19
Prezydentura to nie kibolska ustawka
Panie Styrczula! Pański okrągły stół spakowany, więc i pan się pakuj. Wszyscy komuniści się pakujcie, wasz czas dobiegł końca.
Postkomunista
22:49, 2025-12-18
Przy wspólnym stole. Wigilia w MOW w Łobżenicy
🥰
♥️
16:13, 2025-12-18
Gmina Łobżenica ma budżet na 2026 rok
Zapaść finansów widoczny, niski poziom inwestycji nakierowany na zaspakajanie paru radnych a nie rozwój i szukanie nowych kierunków jest niepokojący - brak wizji aż strach na przyszłe lata - dobrze życzę Nowemu Burmistrzowi zwłaszcza po poprzedniku tak śliskim jak piskorz ale ludzie którymi się w zarządzaniu urzędem otoczył prowadzą go na krawędź - pora to ocenić
Jan J.
13:47, 2025-12-18