W najnowszym komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed konkretną partią jaj, w której urzędowe badania wykazały obecność niebezpiecznych bakterii Salmonella spp..
Spożycie takiego produktu – szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej – może prowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.
Niepokojące wyniki badań dotyczyły jaj z chowu na wolnym wybiegu, oznaczonych jako:
Jak poinformowano, po otrzymaniu informacji o zagrożeniu producent podjął natychmiastowe działania i rozpoczął procedurę wycofywania jaj z rynku. Jednocześnie sprawą zajęła się Inspekcja Weterynaryjna, która prowadzi postępowanie wyjaśniające, a Sanepid monitoruje cały proces.
GIS apeluje do konsumentów:
- Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Więcej informacji na temat zakażeń Salmonella można znaleźć na stronie GIS.
Źródło zdjęcia głównego: Obraz Brittany Haag z Pixabay
66614:23, 08.08.2025
Pyry i jaja - wielcy biznesmeni.
Uczniowie z Gastronomika powalczą o tytuł Mistrza Smaku
Kolesiowi z tyłu już chyba rozwolnienie dopadło po tym co upichcił i zjadł.
xd
18:10, 2025-08-08
Kolejne inwestycje drogowe na zarządzie powiatu
Dzięki PiS rozwija się Polska♥️
Super
14:50, 2025-08-08
"Krzyżowiec" Bąkiewicz
Trzeba walczyć z najeźdźcami. Krzyżakami, Prusami, Niemcami, jeden ch...
👍
14:47, 2025-08-08
"Krzyżowiec" Bąkiewicz
On ma łeb tylko po to żeby deszcz nie napadał do środka.
666
14:24, 2025-08-08