Gotowy posiłek w pojemniku to coraz popularniejsze rozwiązanie, mające wiele zalet. Lunch box daje nam możliwość zjedzenia smacznego i zdrowego posiłku w każdym miejscu. Nie musimy już zadowalać się tradycyjną kanapką czy drożdżówką.
Posiłki zabierane do pracy czy szkoły powinny być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Dlatego dietę należy odpowiednio zaplanować - tak, by lunch box nie był odpowiednikiem Fast foodów, lecz pełnowartościowym daniem. Do przygotowania dań na wynos sprawdzą się makarony, kasze, kanapki, warzywa, kotleciki mięsne lub wegańskie. Największą część posiłku powinny stanowić warzywa. Mogą być liściaste oraz sezonowe. Oprócz nich danie powinno zawierać płatki owsiane, kaszę gryczaną, jaglaną, ryż lub pieczywo pełnoziarniste. Konieczny jest dodatek białka i zdrowego oleju. Posiłek uzupełniamy owocami i wodą mineralną.
Do przygotowania śniadania na wynos idealny będzie pojemnik z przegródkami. W jego wyborze pomoże nam Ranking lunch boxów z przegródkami - najlepsze modele, opinie, ceny. Możemy wykorzystać produkty, które pozostały nam z poprzedniego dnia. Makaron czy kasza z wczorajszego obiadu mogą stać się podstawą nowego dania. Warto także planować posiłki i gotować na zapas z wyprzedzeniem. Przyrządzony wieczorem makaron al dente czy warzywa, będą gotową bazę do posiłku w dniu następnym.
Jeżeli lunch box ma zawierać danie obiadowe, doskonale sprawdzi się w tej roli łosoś z ryżem i duszonymi warzywami. Łosoś może być grillowany, natomiast warzywa dobrane według własnych upodobań. Drugą propozycją jest kurczak z sałatką owocowo-warzywną. Do grillowanego kurczaka świetnie komponuje się awokado, pomarańcze, a także sałaty liściowe. Pełnoziarnista bułka z twarożkiem zadowoli miłośników tradycyjnych śniadań. Wystarczy uzupełnić ją sałatką z pomidora, ogórka, rzodkiewki i papryki. Obowiązkowo dokładamy owoce sezonowe i jogurt naturalny. Kolejną propozycją jest owsianka z bakaliami i owocami. Przygotowana na śniadanie z niewielką ilością mleka z dodatkiem świeżych owoców i bakalii dostarczy odpowiednią ilość energii i wartości odżywczych. Na koniec proponujemy bananowe placuszki z sezonowymi owocami.
Pomysły na smaczny i zdrowy posiłek zależą wyłącznie od naszej kreatywności. Należy jednak pamiętać o tym, by potrawy nie były zbyt wodniste i nie zmieniły swojego wyglądu po kilku godzinach.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz