8 grudnia w Dworze Mościbrody (woj. mazowieckie) odbyła się gala finałowa konkursu kulinarnego "Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu". Konkurs organizowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego był przeznaczony dla szkół średnich o profilu spożywczo-gastronomicznym. Do ścisłego finału awansowała drużyna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie.
Finał odbywał się w malowniczym dworku w miejscowości Mościbrody. Jury składające się z Marcina Sasina oraz Adama Konarzewskiego szefów kuchni hotelu Sheraton Grand Warsaw oceniało dania przygotowane z mięsa wołowego oraz indyczego. Finaliści musieli przygotować na przystawkę tatar wołowy, natomiast jako danie zasadnicze risotto z dodatkiem fileta z indyka oraz boczniaka.
Drużyna Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie - reprezentowana w składzie: Weronika Kowalska, Martyna Elicka, Oliwia Szott i Paulina Misiak - zajęła pierwsze miejsce, wyprzedzając drużyny z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi i z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie. Zwyciężczynie otrzymały jako nagrodę projektor multimedialny plus laptop o wartości 5000 złotych.
Oprócz nagród, uczestnictwo w konkursach kulinarnych daje możliwość poszerzania umiejętności praktycznych oraz dostęp do praktyk u najlepszych kucharzy w Polsce.
Opiekunami uczniów na konkursie był dyrektor szkoły Michał Tuliszewski oraz nauczycielki przedmiotów zawodowych Maria Kujawska i Ania Śmiechowska.
adaś11:36, 10.12.2021
Brawo dla reprezentantów naszej społecznosci naszej szkoły. Wielke dzieki.
150 tys. zł dla wąskotorówki od samorządu województwa
Powiat za 2,5 mln remontuje kilkanaście kilometrów dróg powiatowych a Gmina Białośliwie bardzo bogata a 4,3 mln zł remontuje drogę w Pobórce W. która ie wymaga żadnych remontów o długości niecałych 2 km - to jest oszczędność publicznych pieniędzy nowej władzy w Białośliwiu - żenada. A miało być lepiej i oszczędnie!
Swojak
22:33, 2025-06-29
Wakacyjne paragony "grozy"
Według mnie Antoniemu tak zasmakował ten przysmak, że ryło mu się rozciągnęło w pionie.
taśma miernicza
21:42, 2025-06-29
Musimy być czujni. Tak rodził się nazizm…
Minęło osiem lat. Ten niegdyś młody jest już starym trepem komunizmu. Nazizm, to wybryk komunizmu.
go mać!
21:38, 2025-06-29
Wakacyjne paragony "grozy"
Przy dzisiejszej dynamice *%#)!& kroków ze strony szkopów i ruskich w temacie nachodźctwa oczekuję w najbliższym czasie czegoś w rodzaju prowokacji gliwickiej anno domini 1939.
ja
20:19, 2025-06-29
2 0
??