W konkursie uczestniczyły Oliwia Wegner i Maja Grubich - uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie.
Oliwia i Maja przygotowały jako danie konkursowe pierś z kaczki zapiekaną pod pieczonym jabłkiem, sos z owoców czarnego bzu, pieczony Pantówczok, cebulkę marynowaną i sianko z ziemniaków.
Jury w składzie: Ireneusz Koniuszek - szef kuchni Hotelu Zamek Ryn, Dariusz Baryga - szef kuchni, ekspert kulinarny w programie telewizyjnym „Pytanie na Śniadanie” oraz Wojciech Kaczorowski - założyciel, właściciel i szef kuchni w Karczmie Berta, wyróżniło uczennice z Brzostowa drugim miejscem.
W nagrodę Oliwia i Maja otrzymały symboliczną srebrną patelnię, nagrodę finansową ufundowaną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w wysokości 2500zł oraz nagrody rzeczowe.
Uczennice do konkursu przygotował nauczyciel Jarosław Seweryn.
Konkurs odbył się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Czesława Siekierskiego, wojewody warmińsko-mazurskiego Radosława Króla i marszałka województwa warmińsko-mazurskiego Marcina Kuchcińskiego.
0 0
gratuluje poczucia humoru :D
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu faktypilskie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz