Jak poinformował resort zdrowia, celem nowych regulacji jest zapewnienie pacjentom zdrowych, odpowiednio zbilansowanych, dostosowanych do stanu zdrowia posiłków - przygotowywanych zgodnie z aktualną wiedzą medyczną i zasadami dietetyki. Projekt rozporządzenia został opublikowany na stronach RCL.
„Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu to nie dodatek, lecz integralna część procesu leczenia. Dobrze odżywiony pacjent szybciej wraca do zdrowia, rzadziej doświadcza powikłań i krócej przebywa w szpitalu. To przekłada się nie tylko na lepszy stan fizyczny i psychiczny pacjentów, ale również na obniżenie całkowitych kosztów leczenia” – zaznaczył resort zdrowia w komunikacie.
Projektowane przepisy określą m.in.: jednolitą nomenklaturę i kody diet szpitalnych; charakterystykę diet dla dorosłych, dzieci, młodzieży oraz kobiet w ciąży i karmiących; wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych dla poszczególnych diet; szczegółowe wymagania dotyczące wartości energetycznej i odżywczej posiłków.
Zgodnie z zapisami projektu regulacji posiłki będą przygotowywane w oparciu o jadłospisy opracowane przez dietetyków, a lekarze po ewentualnej konsultacji z dietetykiem decydować będą o rodzaju i czasie trwania diety oraz jej ewentualnych modyfikacjach. Dieta ma być nie tylko dostosowywana do potrzeb zdrowotnych pacjenta, ale również – jeśli pozwoli na to jego stan zdrowia – do jego przekonań światopoglądowych (np. wybory związane z wegetarianizmem).
Projekt rozporządzenia przewiduje, że szpitale będą zobowiązane do regularnej weryfikacji jakości posiłków poprzez okresowe badania laboratoryjne oraz zbieranie opinii pacjentów. Każdy podmiot leczniczy będzie też musiał utworzyć zakładkę „Żywienie dla zdrowia” na swojej stronie internetowej. Mają tam być publikowane: stosowane jadłospisy, wyniki badań laboratoryjnych oraz materiały edukacyjne oparte na rzetelnej wiedzy naukowej. Zakładka będzie również musiała umożliwiać pacjentom zgłaszanie uwag dotyczących żywienia w placówce.
Nowe przepisy będą dotyczyć także żywienia w szpitalu realizowanego przez firmy cateringowe. Będzie to oznaczać konieczność dostosowania ofert i umów do standardów wynikających z rozporządzenia.
mam/
150 tys. zł dla wąskotorówki od samorządu województwa
💩👎
Król Kupa
15:42, 2025-06-27
Kiedy pęka żyłka w głowie…
Już myślelim, co by się zdarzył przypadek letalny u redaktora, że mu pękła żyłka ze skutkiem ostatecznym, a tu masz ci los, wypowiedział się dzisiaj w części felietonowej w temacie wyborów prezydenta.
my
14:35, 2025-06-27
Wpadnij do Parku Raczyńskich i odpal najlepszą noc lata
I znowu hałasy, pijana młodzież łażąca po ulicach do bladego świtu i drąca mordy. O syfie w parku nie wspomnę. Ja pier... dramat i kabaret w jednym. Zachęcam wszystkich do dzwonienia na policje po 22:00 i zgłaszanie zakłócania ciszy nocnej.
taka prawda
13:35, 2025-06-27
Nie ma drugiego takiego. Zbliża się Blues Express!
to dzienki PIS jeździ ten pociong. 👍
❤️
13:30, 2025-06-27
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz