Zamknij

Historia kawy w pigułce - od XV wieku aż do współczesności

13:34, 23.10.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 13:59, 23.10.2022
Skomentuj Źródło zdjęcia: hedgehog94 / Shutterstock.com Źródło zdjęcia: hedgehog94 / Shutterstock.com

Picie kawy towarzyszy ludziom od wielu wieków. Jej początki sięgały XV wieku, po czym - zwłaszcza w wieku XX-tym - kawa stała się popularna na całym świecie. Powstała nawet cała kultura picia kawy (ang. coffee culture), na której powstanie niebagatelny wpływ miały palarnie kawy.


Historia kawy w pigułce

Pierwsze przypadki picia kawy - parzonej w sposób podobny do współczesnego - miały miejsce w XV wieku na terenie obecnego Jemenu. Jemeńczycy pozyskiwali wówczas ziarna kawy z terenów Etiopii, korzystając z pośrednictwa kupców somalijskich. Nowy napój szybko zdobywał popularność i w XVI wieku rozprzestrzenił się na terenie Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. A stamtąd - poprzez liczne szlaki handlowe - dotarł do Europy.

W Europie kawa także święciła triumfy, zwłaszcza w wieku XIX-tym - do amatorów kawy zaliczał się chociażby cesarz Francuzów Napoleon Bonaparte. Następnie, w XX-wieku, kawa stała się jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. W związku z tym na znaczeniu zyskiwały miejsca, w których spożywano kawę. Były to oczywiście kawiarnie, lecz także palarnie kawy. Te drugie cechowały się dużym powodzeniem wśród największych miłośników kawy. Palarnie kawy zapewniały wyjątkowo wysoką jakość, ponieważ serwowały swoje napoje zaraz po ich wytworzeniu. 

Co istotne, palarnie kawy nie straciły na swoim znaczeniu. Wręcz przeciwnie, obecnie cieszą się dużą popularnością. Dobre palarnie kawy są dostępne w prawie każdym większym mieście i bardzo chętnie oferują najwyższej jakości napoje.


Współcześnie świeżo palona kawa prosto z palarni kawy jest dostępna dzięki sklepom internetowym

Rozwój Internetu sprawia, że dzisiaj praktycznie każdy może bez większego wysiłku nabyć świeżo palone ziarna kawy. Jest to możliwe dzięki temu, że coraz częściej palarnie kawy prowadzoną swoje sklepy internetowe.

Jeszcze do niedawna uzyskanie świeżo palonych ziaren kojarzyło się z trudnym zadaniem, gdyż na sklepowych półkach w hipermarketach raczej królują kawy od dużych producentów, które nie są świeżo palone, bo zanim trafią na półkę przechodzą przez długi proces logistyczny.

Tymczasem sklepy online prowadzone przez palarnie kawy są rozwiązaniem, dzięki któremu zwykły konsument może zamówić ziarna, które są świeżo po procesie wypalania. Przykładem jest sklep online z kawą ziarnistą. To bardzo ciekawe rozwiązanie, dzięki któremu można w domowej kuchni eksperymentować z kawą niczym w profesjonalnej kawiarni.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%