Nikodem Budnik, Kurt Scheller, nauczyciel zawodu w ZS CKR w Brzostowie Jarosław Seweryn, Oliwia Wegner
Trophée Mille Poland to międzynarodowy konkurs kulinarno-cukierniczy adresowany do najlepszych uczniów szkół gastronomicznych zawodowych, średnich i wyższych. Tegoroczny wielki finał, który towarzyszył targom HORECA w Krakowie, zgromadził sześć najlepszych duetów z całej Polski.
Reprezentanci ZS CKR w Brzostowie przygotowali niezwykle dopracowane i efektowne menu: była to kaczka à la Wellington na kruchym cieście, z tartaletką z buraka i fioletowego ziemniaka, jabłkiem, pianką z sera smażonego, pudrem z grzybów i bastowanym dzikim brokułem. Do tego jadalna ziemia z mąki migdałowej i kawy, sos waniliowy, puder z malin, żelka à la kawior z whisky i kawy, mus z limonki i cytryny, ganache z malin i pomarańczy.
Potrawy oceniało jury, w którym zasiedli czołowi polscy szefowie kuchni i cukiernicy pod przewodnictwem Aleksandry Sowa-Trzebińskiej i honorowym patronatem legendarnego Kurta Schellera. W składzie znaleźli się m.in. Karol Okrasa, Andrea Camastra, Sylwia Grodzka-Haba, Marcin Popielarz, Justyna Sekunda, Nina Nawrocka, Konrad Wieczorek, Krzysztof Szulborski, Urszula Janusz, Dominik Karpik, Janusz Gancarczyk, Adrianna Wójcikowska i Michał Karadżow.
Całość wydarzenia poprowadził z energią Paweł Gruba, trener kompetencji psychospołecznych specjalizujący się w gastronomii i szkoleniach kulinarnych.
[FOTORELACJA]2047[/FOTORELACJA]
Choć Oliwia i Nikodem tym razem nie stanęli na podium, ich praca została bardzo wysoko oceniona, a różnice punktowe między drużynami były minimalne. Jury podkreślało, że był to finał na najwyższym poziomie, a uczniowie z Brzostowa pokazali ogromny profesjonalizm i pasję.
ZSCKR w Brzostowie od lat udowadnia, że nauka zawodu może być pasją, a młodzież z małych szkół potrafi osiągać wielkie rzeczy. Szkoła stawia na praktyczne doświadczenie, rozwój talentów i indywidualne podejście do uczniów - co widać w sukcesach jej podopiecznych w ogólnopolskich konkursach.
Zwycięzcami Trophée Mille Poland 2025 zostali Julia Guzenda i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, którzy ponownie będą reprezentować Polskę podczas Grande Finale Trophée Mille 2026 we francuskim Reims.
Nowacka: trzeba dostosować wynagrodzenia nauczycieli do
dać plus ale coś nie wskakuje,to napiszę zgadzam się z panem/panią
Chciałam
19:19, 2025-11-09
49,4 proc. badanych: Tusk lepszy od Nawrockiego
Nasz prezydent pan Karol Nawrocki😘😘😘
♥️
19:13, 2025-11-09
Park, którego nie będzie…
Nasz prezydent pan Karol Nawrocki🥰🥰🥰
♥️
19:12, 2025-11-09
Przegrana do zera. Imielin dużo lepszy
Niestety, marzenia, ambicje awansu, do wyższej ligi, trzeba odłożyć, do kiedy? Do wtedy, jak pojawi się, mocny sponsor, z wielką kasą. Bo narazie, to wszystko jest dobre, ale na 1 ligę, i czołganie, powoli, do przodu, z odruchami, do tyłu. Baj, baj.
Dry
16:45, 2025-11-09
1 0
Ta szkoła powinna się nazywać Centrum Kształcenia Żywieniowego. Tylko w żywieniu są sukcesy, a bambry z rolnika niech pasą dalej krowy.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu faktypilskie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz