Zamknij

O czym należy pamiętać, wyposażając restaurację?

artykuł sponsorowany + 11:40, 13.02.2020 Aktualizacja: 11:41, 13.02.2020

Otwarcie własnej restauracji jest ogromnym przedsięwzięciem i wymaga podjęcia wielu istotnych decyzji dotyczących wyposażenia i funkcjonowania firmy. Nie chodzi jedynie o najwyższej jakości składniki do dań, ale również o dekoracje i wygląd wnętrz.

Wystrój i wyposażenie sali

Wygląd wnętrz ma ogromny wpływ na odbiór restauracji. Aranżacja lokalu jest wizytówką miejsca i to między innymi na jej podstawie goście kreują jej wizerunek. Wyposażenie restauracji powinno być ściśle związane z jej charakterem. Dekoracje i wyposażenie muszą być spójne. Do elementów aranżacyjnych, z którymi styka się klient, zalicza się m.in.: krzesła, stoły, zastawa, wystrój, nakrycia, oświetlenie i karta menu. Karta dań jest nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również marketingowym. Nic więc dziwnego, że właściciele lokali przykładają ogromną wagę do jej wyglądu. Przygotowując menu, warto skorzystać z usług profesjonalnych firm, produkujących karty menu. Przykładem takiego przedsiębiorstwa jest: Introserwis. Firma proponuje karty menu z folii, drewna, naturalnego płótna, skóry i laminowanego kartonu - https://www.kartymenu.pl/z-laminowanego-kartonu/. Karta dań powinna zdradzać charakter restauracji. Profesjonalne menu wpływa na odbiór lokalu, a nawet na wzrost zysków.

Wyposażenie kuchni

Oczywiste jest to, że otwierając restaurację, należy zainwestować w wyposażenie kuchni. Powinno ono być dopasowane do charakteru lokalu. Przykładowo, jeśli restauracja będzie specjalizować się w daniach zapiekanych, należy zakupić wysokiej jakości piec. Każdy kucharz powinien mieć własne stanowisko pracy. W kuchni musi być wystarczająca liczba garnków, noży i patelni. Dobrze przygotowane zaplecze kuchenne, pozwoli na bezproblemowe przyrządzanie dań.

Wyposażenie restauracji – nowe czy używane?

Wyposażając restaurację można postawić na używany sprzęt kuchenny. Zależy to jednak od charakteru lokalu. Pub czy bistro są miejscami, w których sprawdzą się używany piec czy inny sprzęt kuchenny. Otwierając luksusową restaurację, należy jednak zainwestować wyłącznie w nowe wyposażenie. Trzeba również skategoryzować dania według ważności. Jeśli większość pozycji w menu stanowią dania na zimno, trzeba postawić na wysokiej jakości, nowe chłodnie. W przypadku kawy, która będzie jedynie dodatkiem do dań głównych, można wybrać używany ekspres. Warto jednak wnikliwie sprawdzić stan sprzętu i jakość napojów. Otwarcie restauracji wymaga ogromnych nakładów finansowych. Po pewnym czasie, gdy wysokość przychodów na to pozwoli, można wymienić używany sprzęt na nowy. Trzeba jednak pamiętać, że zastawa w restauracji, bez względu na jej charakter musi być nowa. Wystrój i dekoracje są dopełnieniem kuchni, powinny zachęcać do pozostaniu w lokalu. Na ścianach nie mogą wisieć zakurzone obrazy czy wybrakowane stroiki. Innym przypadkiem są natomiast stare meble. Takie wyposażenie sali doskonale podkreśli jej rustykalny charakter.      

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%