Zamknij
REKLAMA

O czym należy pamiętać, wyposażając restaurację?

11:40, 13.02.2020 | materiały partnera

Otwarcie własnej restauracji jest ogromnym przedsięwzięciem i wymaga podjęcia wielu istotnych decyzji dotyczących wyposażenia i funkcjonowania firmy. Nie chodzi jedynie o najwyższej jakości składniki do dań, ale również o dekoracje i wygląd wnętrz.

Wystrój i wyposażenie sali

Wygląd wnętrz ma ogromny wpływ na odbiór restauracji. Aranżacja lokalu jest wizytówką miejsca i to między innymi na jej podstawie goście kreują jej wizerunek. Wyposażenie restauracji powinno być ściśle związane z jej charakterem. Dekoracje i wyposażenie muszą być spójne. Do elementów aranżacyjnych, z którymi styka się klient, zalicza się m.in.: krzesła, stoły, zastawa, wystrój, nakrycia, oświetlenie i karta menu. Karta dań jest nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również marketingowym. Nic więc dziwnego, że właściciele lokali przykładają ogromną wagę do jej wyglądu. Przygotowując menu, warto skorzystać z usług profesjonalnych firm, produkujących karty menu. Przykładem takiego przedsiębiorstwa jest: Introserwis. Firma proponuje karty menu z folii, drewna, naturalnego płótna, skóry i laminowanego kartonu - https://www.kartymenu.pl/z-laminowanego-kartonu/. Karta dań powinna zdradzać charakter restauracji. Profesjonalne menu wpływa na odbiór lokalu, a nawet na wzrost zysków.

Wyposażenie kuchni

Oczywiste jest to, że otwierając restaurację, należy zainwestować w wyposażenie kuchni. Powinno ono być dopasowane do charakteru lokalu. Przykładowo, jeśli restauracja będzie specjalizować się w daniach zapiekanych, należy zakupić wysokiej jakości piec. Każdy kucharz powinien mieć własne stanowisko pracy. W kuchni musi być wystarczająca liczba garnków, noży i patelni. Dobrze przygotowane zaplecze kuchenne, pozwoli na bezproblemowe przyrządzanie dań.

Wyposażenie restauracji – nowe czy używane?

Wyposażając restaurację można postawić na używany sprzęt kuchenny. Zależy to jednak od charakteru lokalu. Pub czy bistro są miejscami, w których sprawdzą się używany piec czy inny sprzęt kuchenny. Otwierając luksusową restaurację, należy jednak zainwestować wyłącznie w nowe wyposażenie. Trzeba również skategoryzować dania według ważności. Jeśli większość pozycji w menu stanowią dania na zimno, trzeba postawić na wysokiej jakości, nowe chłodnie. W przypadku kawy, która będzie jedynie dodatkiem do dań głównych, można wybrać używany ekspres. Warto jednak wnikliwie sprawdzić stan sprzętu i jakość napojów. Otwarcie restauracji wymaga ogromnych nakładów finansowych. Po pewnym czasie, gdy wysokość przychodów na to pozwoli, można wymienić używany sprzęt na nowy. Trzeba jednak pamiętać, że zastawa w restauracji, bez względu na jej charakter musi być nowa. Wystrój i dekoracje są dopełnieniem kuchni, powinny zachęcać do pozostaniu w lokalu. Na ścianach nie mogą wisieć zakurzone obrazy czy wybrakowane stroiki. Innym przypadkiem są natomiast stare meble. Takie wyposażenie sali doskonale podkreśli jej rustykalny charakter.      

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA