Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Daj bliskim chwilę,
którą zapamiętają
Kup prezent
Zamknij

Jaka jest różnica pomiędzy hamburgerem a burgerem?

Artykuł sponsorowany 09:10, 11.08.2023 Aktualizacja: 07:28, 21.10.2025
Skomentuj

Bułki przekładane mięsem oraz świeżymi dodatkami i sosami cieszą się ogromna popularnością. Na przestrzeni wielu lat przeszły one jednak dużą metamorfozę. Dzisiaj hamburger wcale nie oznacza suchej bułki z kawałkiem kotleta. W tym artykule porównamy dwa najbardziej popularne dania, które wiele łączy, a niewiele różni. Mowa o burgerze i hamburgerze.

Skąd się wzięły burgery?

Hamburgery są prawdziwym znakiem rozpoznawczym amerykańskiej kuchni. Słowo to wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny, który nazywa się hamburger steak. Wprowadzono go do kuchni Amerykanów przez imigrantów z Niemiec, a dokładniej z Hamburga. Krążą legendy, że jako pierwszy bułkę z kotletem zaserwował Fletcher Davies w 1904 roku na Światowej Wystawie w St. Louis. Jednocześnie uznawany jest on przez za jej autora. 

Jak można wyczytać w różnych źródłach, hamburger ten składał się z kotleta na grzance z sałatą, majonezem i musztardą. Ale to nie jedyna wersja historii tego dania. Roszczenia patentowe wysunęło bowiem sobie wielu innych Amerykanów, a jednym z nich był Charlie Nagreen z Seymoor. Ponoć w wieku 15 lat, w 1895 roku, sprzedawał kanapki z kotletem hamburskim. Co ciekawe, niektóre osoby twierdziły, że tego typu dania pojawiły się już w XIX wieku na pokładzie transatlantyckich statków z Hamburga. 

Mimo iż dzisiaj trudno jednoznacznie wskazać, kto wymyślił posiłek, który podbił cały świat, to trzeba przyznać, że najbardziej przypadł on do gustu właśnie Amerykanom. Oczywiście, burgery są uwielbiane również w Europie. Wpływ na to ma rozwój takich restauracji, jak PasiBus, która oferuje oryginalne burgery w wielu różnych kompozycjach i zawsze ze świeżymi dodatkami oraz autorskimi sosami. Szczegółowy opis burgera standard można znaleźć na https://pasibus.pl/pl/menu/burgery/standard/.

Jak na przestrzeni lat ewoluowały burgery?

Dzisiaj coraz częściej można zamówić typowe amerykańskie burgery, a nie przekąski sprzedawane na dworcach PKP. Teraz restauracje fundują swoim gościom burgery z wieloma różnymi dodatkami, jak na przykład szynką parmeńską, czy awokado. Na dodatek wołowinę z powodzeniem zastępuje się kurczakiem, indykiem, czy też rybą. Ponadto goście mogą liczyć na wersje wege tychże dań. 

Ale jakie są różnice pomiędzy hamburgerem i burgerem w obecnych czasach? Ogólnie można powiedzieć, że hamburger jest burgerem, ponieważ tych nazw używa się naprzemiennie. Pierwsze hamburgery miały dość ubogi skład, a obecnie są one pełne najróżniejszych dodatków. 

Burgerem z kolei nazywa się całą grupę kanapek z mięsem, które przygotowywane są na różne sposoby, ale zawsze zawierają trzy podstawowe elementy

  • świeżą, grillowaną wołowinę, którą można zastąpić innym mięsem,
  • świeże lub marynowane warzywa,
  • autorskie sosy.

To pokazuje, że różnic jest naprawdę niewiele, a największa tkwi w samym nazewnictwie.

(Artykuł sponsorowany)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu faktypilskie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%