Nikodem Budnik, Kurt Scheller, nauczyciel zawodu w ZS CKR w Brzostowie Jarosław Seweryn, Oliwia Wegner
Trophée Mille Poland to międzynarodowy konkurs kulinarno-cukierniczy adresowany do najlepszych uczniów szkół gastronomicznych zawodowych, średnich i wyższych. Tegoroczny wielki finał, który towarzyszył targom HORECA w Krakowie, zgromadził sześć najlepszych duetów z całej Polski.
Reprezentanci ZS CKR w Brzostowie przygotowali niezwykle dopracowane i efektowne menu: była to kaczka à la Wellington na kruchym cieście, z tartaletką z buraka i fioletowego ziemniaka, jabłkiem, pianką z sera smażonego, pudrem z grzybów i bastowanym dzikim brokułem. Do tego jadalna ziemia z mąki migdałowej i kawy, sos waniliowy, puder z malin, żelka à la kawior z whisky i kawy, mus z limonki i cytryny, ganache z malin i pomarańczy.
Potrawy oceniało jury, w którym zasiedli czołowi polscy szefowie kuchni i cukiernicy pod przewodnictwem Aleksandry Sowa-Trzebińskiej i honorowym patronatem legendarnego Kurta Schellera. W składzie znaleźli się m.in. Karol Okrasa, Andrea Camastra, Sylwia Grodzka-Haba, Marcin Popielarz, Justyna Sekunda, Nina Nawrocka, Konrad Wieczorek, Krzysztof Szulborski, Urszula Janusz, Dominik Karpik, Janusz Gancarczyk, Adrianna Wójcikowska i Michał Karadżow.
Całość wydarzenia poprowadził z energią Paweł Gruba, trener kompetencji psychospołecznych specjalizujący się w gastronomii i szkoleniach kulinarnych.
[FOTORELACJA]2047[/FOTORELACJA]
Choć Oliwia i Nikodem tym razem nie stanęli na podium, ich praca została bardzo wysoko oceniona, a różnice punktowe między drużynami były minimalne. Jury podkreślało, że był to finał na najwyższym poziomie, a uczniowie z Brzostowa pokazali ogromny profesjonalizm i pasję.
ZSCKR w Brzostowie od lat udowadnia, że nauka zawodu może być pasją, a młodzież z małych szkół potrafi osiągać wielkie rzeczy. Szkoła stawia na praktyczne doświadczenie, rozwój talentów i indywidualne podejście do uczniów - co widać w sukcesach jej podopiecznych w ogólnopolskich konkursach.
Zwycięzcami Trophée Mille Poland 2025 zostali Julia Guzenda i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, którzy ponownie będą reprezentować Polskę podczas Grande Finale Trophée Mille 2026 we francuskim Reims.
Przegrana do zera. Imielin dużo lepszy
Niestety, marzenia, ambicje awansu, do wyższej ligi, trzeba odłożyć, do kiedy? Do wtedy, jak pojawi się, mocny sponsor, z wielką kasą. Bo narazie, to wszystko jest dobre, ale na 1 ligę, i czołganie, powoli, do przodu, z odruchami, do tyłu. Baj, baj.
Dry
16:45, 2025-11-09
Muzyczne Zaduszki w Łobżenicy
tylko dzienki PIS odbył sie ten szoł. ale mósicie słuhać disko polo bo to prawdziwa mózyka❤️👍
Super
15:57, 2025-11-09
Kaczka à la Wellington z Brzostowa w finale Trophée...
Ta szkoła powinna się nazywać Centrum Kształcenia Żywieniowego. Tylko w żywieniu są sukcesy, a bambry z rolnika niech pasą dalej krowy.
Były uczeń
15:30, 2025-11-09
Race wypaliły im mózgi
W tej kwestii nie uważam nic.
Tadeusz Batyr
15:29, 2025-11-09
1 0
Ta szkoła powinna się nazywać Centrum Kształcenia Żywieniowego. Tylko w żywieniu są sukcesy, a bambry z rolnika niech pasą dalej krowy.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu faktypilskie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz