Zamknij

Pyrlandia rozstrzygnięta! Pierwsze rolowane ziemniaki

fp 16:29, 06.09.2025 Aktualizacja: 19:26, 06.09.2025
Skomentuj

W Starem trwa czwarta edycja kulinarnego pikniku „Pyrlandia z przytupem!”, którego organizatorami są Ośrodek Upowszechniania Kultury w Wysokiej i Koło Gospodyń Wiejskich w Starem.

Do konkursu na najsmaczniejszą potrawę z ziemniaka stanęło pięć Kół Gospodyń Wiejskich. Trzeba ją było przygotować od samego początku, czy od obrania ziemniaków, po efekt finalny. Czas start! - dwie godziny.

KGW w Starem zaproponowało racuchy ziemniaczane na słodko lub wytrawnie.

KGW w Czajczu przygotowało pierogi z twarogiem, czyli ziemniaczane ciasto pierogowe z nadzieniem twarogowym.

KGW w Bądeczu zaserwowało rolowane ziemniaki.

KGW w Wysoczce wykonało ziemniaczki łódki w mundurkach w zasmażce z białą kiełbasa o cukinią.

KGW Zgodna Wieś z Rzadkowa przyjechała z zadaniem w postaci aksamitnego kremu ziemniaczanego z chipsem bekonowym.

[FOTORELACJA]1948[/FOTORELACJA]

Potrawy oceniło jury w składzie: Jakub Reszka - trener kulinarny, uczestnik Top Chef Polska, właściciel poznańskiej restauracji „Orzeł i Reszka”; Jarosław Seweryn - nauczyciel prowadzący zajęcia dla techników żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie oraz Jarosław Drab, który tego dnia wystąpił jeszcze w roli muzyka koncertowego.

Pierwsze miejsce przyznano gospodyniom z Bądecza, drugie z Rzadkowa, a trzecie z Czajcza.

- Wybraliśmy najlepsze potrawy, ale oczywiście najważniejsza była dobra, kulinarna zabawa! - podkreślił szef jury Jakub Reszka.

Piknik zwieńczy zabawa. 

(fp)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%