To wydarzenie miało wyjątkowy charakter - była to pierwsza wizyta Christophera Haatufta w Polsce, zorganizowana specjalnie na zaproszenie Akademii. Uczestnicy mieli nie tylko okazję usłyszeć inspirującą historię jego drogi zawodowej, ale także poznać fundamenty filozofii „neo-fjordic cuisine” - podejścia opartego na świeżości, lokalnych składnikach i autentyczności smaków regionu.
Restauracja Lysverket, prowadzona przez Haatufta od 2013 roku, zyskała uznanie wśród krytyków i została nagrodzona gwiazdką Michelin w 2022 roku. Jej menu to nowoczesna opowieść o norweskim wybrzeżu, w której surowce z fiordów, mórz i lokalnych gospodarstw odgrywają pierwszoplanową rolę. Kuchnia morska od podstaw - praktyka i smak.
W części praktycznej warsztatów uczniowie pracowali z najwyższej jakości owocami morza i rybami: łososiem, małżami, krewetkami oraz okoniem morskim.
Pod okiem szefa Haatufta przygotowywali m.in. sashimi z łososia z leche de tigre, małże duszone w białym winie z aioli, grillowane krewetki z intensywnym bisque oraz pieczonego okonia z białymi szparagami i sosem beurre blanc.
Uczniowie samodzielnie przygotowywali również klasyczne sosy, takie jak bisque, aioli i beurre blanc, ucząc się pracy z produktami delikatnymi i wymagającymi precyzji.
To było spotkanie, które nie tylko rozwijało technikę, ale też kształtowało kulinarne wyczucie i zrozumienie dla produktu - kluczowe w pracy każdego profesjonalnego kucharza.
- To dla nas ogromna radość i zaszczyt, że Christopher Haatuft, szef kuchni z gwiazdką Michelin, przyjął nasze zaproszenie i odwiedził Akademię. Od samego początku istnienia projektu naszym celem było wspieranie młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz tworzenie przestrzeni, w której mogą uczyć się od najlepszych kucharzy z całego świata. To spotkanie idealnie oddaje tę ideę i wierzę, że dla naszych uczniów będzie ogromną inspiracją na dalszej drodze zawodowej - podkreśla Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group i pomysłodawczyni Akademii Mistrzów Smaku.
- To było bardzo inspirujące spotkanie. Pracowało mi się z uczniami z ogromną przyjemnością - są ciekawi, zaangażowani i posiadają imponującą wiedzę jak na swój etap kariery. Wierzę, że z takim podejściem i wsparciem, jakie daje im Akademia, są na dobrej drodze, by osiągnąć prawdziwy sukces w gastronomii. To moja pierwsza wizyta w Polsce i muszę przyznać, że była niezwykle pozytywnym doświadczeniem - zarówno pod względem atmosfery, jak i poziomu uczestników. Mam nadzieję, że jeszcze spotkam się z niektórymi z nich na ich kulinarnej ścieżce - być może nawet w najlepszych restauracjach świata. Zdecydowanie będę śledził ich rozwój! - zapewnia Christopher Haatuft.
- Możliwość udziału Oliwii w warsztatach z tak wybitnym szefem kuchni jak Christopher Haatuft to dla niej ogromna szansa na rozwój. Od dawna obserwuję jej pasję do gotowania i zaangażowanie - to uczennica, która konsekwentnie pracuje na swój sukces. Tego typu doświadczenia są bezcenne i wierzę, że jeszcze bardziej zmotywują ją do dalszego rozwoju w świecie gastronomii. Cieszy mnie również fakt, że nasza szkoła - jako jedyna z terenu północnej Wielkopolski - współpracuje z Akademią Mistrzów Smaku. To wyróżnienie, które przekłada się na realne możliwości rozwoju dla naszych uczniów - mówi Jarosław Seweryn, nauczyciel Oliwii.
Spotkanie w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere pokazało, jak wielką wartość ma bezpośredni kontakt uczniów z wybitnymi postaciami światowej gastronomii. Wiedza, jaką zdobyli podczas tego dnia, to coś więcej niż przepis - to inspiracja, motywacja i dowód, że wielkie kulinarne marzenia naprawdę są w zasięgu ręki.
Jeśli pada, to czytamy książki
A jak słoneczko, to bzykam.
bączek
22:16, 2025-07-18
W sobotę zawrze w całej Polsce. Masowe manifestacje
Czy aby na pewno sobota w tym roku w lipcu wypada 20 dnia miesiąca?
kalendarzykmałżeński
22:12, 2025-07-18
Tak będzie wyglądać odnowiony grób Michała Drzymały
W Grabównie mieszkaniec i miłośnik renowacji wszystkiego, co warte zachowania pan Leszek Koper odnalazł na złomowisku tablicę pamiątkową poświęconą Michałowi Drzymale. Zamontował ją na kamiennym cokole przy restauracji Dworek w Grabównie.
chwała
22:06, 2025-07-18
W sobotę zawrze w całej Polsce. Masowe manifestacje
Cała nadzieja w Konfederacji. I mówię to jako osoba, która nigdy na tę partię nie głosowała.
pilanka
20:04, 2025-07-18
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz