Zamknij

Szczęśliwa trzynastka z gwiazdką Michelin

08:29, 30.05.2025 Aktualizacja: 09:05, 30.05.2025
Skomentuj fot. ZSCKR Brzostowo fot. ZSCKR Brzostowo

Podczas trzynastego spotkania Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere uczniowie szkół gastronomicznych, w tym uczennica ZSCKR w Brzostowie Oliwia Wegner, mieli okazję wziąć udział w niezwykłych warsztatach prowadzonych przez Christophera Haatufta - szefa kuchni i właściciela wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Lysverket w Bergen.

To wydarzenie miało wyjątkowy charakter - była to pierwsza wizyta Christophera Haatufta w Polsce, zorganizowana specjalnie na zaproszenie Akademii. Uczestnicy mieli nie tylko okazję usłyszeć inspirującą historię jego drogi zawodowej, ale także poznać fundamenty filozofii „neo-fjordic cuisine” - podejścia opartego na świeżości, lokalnych składnikach i autentyczności smaków regionu.

Restauracja Lysverket, prowadzona przez Haatufta od 2013 roku, zyskała uznanie wśród krytyków i została nagrodzona gwiazdką Michelin w 2022 roku. Jej menu to nowoczesna opowieść o norweskim wybrzeżu, w której surowce z fiordów, mórz i lokalnych gospodarstw odgrywają pierwszoplanową rolę. Kuchnia morska od podstaw - praktyka i smak.

W części praktycznej warsztatów uczniowie pracowali z najwyższej jakości owocami morza i rybami: łososiem, małżami, krewetkami oraz okoniem morskim.

Pod okiem szefa Haatufta przygotowywali m.in. sashimi z łososia z leche de tigre, małże duszone w białym winie z aioli, grillowane krewetki z intensywnym bisque oraz pieczonego okonia z białymi szparagami i sosem beurre blanc.

Uczniowie samodzielnie przygotowywali również klasyczne sosy, takie jak bisque, aioli i beurre blanc, ucząc się pracy z produktami delikatnymi i wymagającymi precyzji.

To było spotkanie, które nie tylko rozwijało technikę, ale też kształtowało kulinarne wyczucie i zrozumienie dla produktu - kluczowe w pracy każdego profesjonalnego kucharza.

- To dla nas ogromna radość i zaszczyt, że Christopher Haatuft, szef kuchni z gwiazdką Michelin, przyjął nasze zaproszenie i odwiedził Akademię. Od samego początku istnienia projektu naszym celem było wspieranie młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz tworzenie przestrzeni, w której mogą uczyć się od najlepszych kucharzy z całego świata. To spotkanie idealnie oddaje tę ideę i wierzę, że dla naszych uczniów będzie ogromną inspiracją na dalszej drodze zawodowej - podkreśla Elżbieta Nitsze, prezeska Belvedere Gourmet Group i pomysłodawczyni Akademii Mistrzów Smaku.

- To było bardzo inspirujące spotkanie. Pracowało mi się z uczniami z ogromną przyjemnością - są ciekawi, zaangażowani i posiadają imponującą wiedzę jak na swój etap kariery. Wierzę, że z takim podejściem i wsparciem, jakie daje im Akademia, są na dobrej drodze, by osiągnąć prawdziwy sukces w gastronomii. To moja pierwsza wizyta w Polsce i muszę przyznać, że była niezwykle pozytywnym doświadczeniem - zarówno pod względem atmosfery, jak i poziomu uczestników. Mam nadzieję, że jeszcze spotkam się z niektórymi z nich na ich kulinarnej ścieżce - być może nawet w najlepszych restauracjach świata. Zdecydowanie będę śledził ich rozwój! - zapewnia Christopher Haatuft.

- Możliwość udziału Oliwii w warsztatach z tak wybitnym szefem kuchni jak Christopher Haatuft to dla niej ogromna szansa na rozwój. Od dawna obserwuję jej pasję do gotowania i zaangażowanie - to uczennica, która konsekwentnie pracuje na swój sukces. Tego typu doświadczenia są bezcenne i wierzę, że jeszcze bardziej zmotywują ją do dalszego rozwoju w świecie gastronomii. Cieszy mnie również fakt, że nasza szkoła - jako jedyna z terenu północnej Wielkopolski - współpracuje z Akademią Mistrzów Smaku. To wyróżnienie, które przekłada się na realne możliwości rozwoju dla naszych uczniów - mówi Jarosław Seweryn, nauczyciel Oliwii.

Spotkanie w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere pokazało, jak wielką wartość ma bezpośredni kontakt uczniów z wybitnymi postaciami światowej gastronomii. Wiedza, jaką zdobyli podczas tego dnia, to coś więcej niż przepis - to inspiracja, motywacja i dowód, że wielkie kulinarne marzenia naprawdę są w zasięgu ręki.

(JS)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%