Wydarzenie, zorganizowane we współpracy z Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej oraz Funduszem Promocji Mięsa Wieprzowego, zgromadziło sześć dwuosobowych drużyn z różnych szkół gastronomicznych i rolniczych z całej Polski.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie główne z mięsa wieprzowego pochodzącego z ras rodzimych - w maksymalnie dwugodzinnym czasie i z użyciem naturalnych, nieprzetworzonych składników.
Zespół Szkół w Brzostowie, jako gospodarz wydarzenia, nie brał udziału w rywalizacji, co miało na celu zapewnienie pełnej przejrzystości i uniknięcie jakichkolwiek podejrzeń o stronniczość. Szkoła skupiła się na przygotowaniu zaplecza technicznego, obsługi gości i zapewnieniu możliwie najlepszego przebiegu konkursu.
W skład jury weszli: Marta Wika - wicedyrektor ZSCKR Brzostowo, Roman Jasiński - kierownik praktycznej nauki zawodu w ZSCKR Brzostowo, Piotr Janeczko - szef kuchni i właściciel restauracji Jutrzenka w Białośliwiu, Arkadiusz Szulc - szef kuchni restauracji Marchew w hotelu Arche, Łukasz Lofek - szef kuchni Hotelu Filmar w Toruniu.
Podczas gdy drużyny przygotowywały potrawy, goście oraz publiczność mieli okazję uczestniczyć w wyjątkowym pokazie kulinarnym. Przeprowadził go Łukasz Lofek - szef kuchni Hotelu Filmar w Toruniu i juror konkursu, który zaprezentował autorską interpretację dań z wieprzowiny pochodzącej z ras rodzimych. Pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem i był doskonałą okazją do nauki oraz kulinarnej inspiracji.
Odbył się również konkurs z cennymi nagrodami dla uczniów z profilu gastronomicznego ze szkoły w Brzostowie na temat wiedzy o możliwości wykorzystania rodzimych rasach wieprzowych w gastronomii.
[FOTORELACJA]1836[/FOTORELACJA]
Wyniki konkursu „Wieprzowina - rasy rodzime w roli głównej”:
I miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym: Polędwiczka wieprzowa z muślinem w boczku wędzonym, puree ziemniaczane, sos demi-glace, szparagi, surówka z kalarepy.
Uczennice: Emilia Bartosik, Wiktoria Bilik, opiekun: Iwona Westfalewska.
II miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Studzieńcu: Zapleciona polędwica wieprzowa z boczkiem, kakao i pistacjami pieczona w cieście francuskim podana z sosem serowo-pomarańczowym w towarzystwie szparagów i salsy z botwiny.
Uczennice: Zuzanna Falencka, Natalia Pstrągowska, opiekunki: Agnieszka Struś, Dorota Kolbus.
III miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu: Karkówka w pierogach na sosie paprykowo- pomidorowym z grillowanymi szparagi pod sosem holenderskim i glazurowanymi buraczkami.
Uczennice: Kinga Januszewska, Patrycja Wilczyńska, opiekunki: Elżbieta Woźniak, Anna Kopacka.
Wyróżnienia:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie: Warkocz z polędwicy wieprzowej, sos żurawinowy, puree z pasternaku, puree z marchwi i szafranu, puree z groszku zielonego, kiszona rzodkiewka.
Uczennice: Zuzanna Kucharska, Oliwia Harasiuk, opiekun: Karolina Wegner-Michalak.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie: Polędwica wieprzowa w szynce parmeńskiej z puree z selera, sosem z czerwonego wina i miksem warzyw.
Uczennice: Karolina Ciołek, Wiktoria Wolska, opiekun: Marzena Maciejewska.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach: Karkówka z sosem rabarbarowo-śliwkowym, kluski śląskie, sałatka z pieczonymi burakami.
Uczniowie: Filip Kamyszek, Mikołaj Słowiński, opiekun: Katarzyna Zientek.
Wszystkie drużyny otrzymały dyplomy i upominki, a konkurs zakończył się wspólnym obiadem i zdjęciem pamiątkowym.
- Ten konkurs to nie tylko rywalizacja - to przede wszystkim wspólnota młodych ludzi, którzy pokazują, że mają ogromny talent, pasję i serce do kuchni. Mimo tremy i presji czasu, uczniowie zaprezentowali się znakomicie - profesjonalnie, z szacunkiem do tradycji i własnym pomysłem. Jestem pod ogromnym wrażeniem ich postawy i zaangażowania. W imieniu całego zespołu ZSCKR w Brzostowie pragnę również podziękować współorganizatorom - Stowarzyszeniu Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Funduszowi Promocji Mięsa Wieprzowego - za zaufanie, pomoc i wsparcie, bez których ten konkurs nie mógłby się odbyć w takiej formie. Dziękuję także wszystkim pracownikom naszej szkoły - dyrekcji, nauczycielom, pracownikom administracji i obsługi, uczniom - którzy z ogromnym zaangażowaniem pracowali na sukces tego wydarzenia. To był dzień, który na długo pozostanie w pamięci uczestników i organizatorów - mówi Jarosław Seweryn, nauczyciel zawodu i koordynator konkursu.
W opinii gości i jury konkurs zorganizowano na bardzo wysokim poziomie, zarówno pod względem merytorycznym, jak i logistycznym. Już teraz pojawiają się pytania o kolejną edycję...
Jeśli pada, to czytamy książki
A jak słoneczko, to bzykam.
bączek
22:16, 2025-07-18
W sobotę zawrze w całej Polsce. Masowe manifestacje
Czy aby na pewno sobota w tym roku w lipcu wypada 20 dnia miesiąca?
kalendarzykmałżeński
22:12, 2025-07-18
Tak będzie wyglądać odnowiony grób Michała Drzymały
W Grabównie mieszkaniec i miłośnik renowacji wszystkiego, co warte zachowania pan Leszek Koper odnalazł na złomowisku tablicę pamiątkową poświęconą Michałowi Drzymale. Zamontował ją na kamiennym cokole przy restauracji Dworek w Grabównie.
chwała
22:06, 2025-07-18
W sobotę zawrze w całej Polsce. Masowe manifestacje
Cała nadzieja w Konfederacji. I mówię to jako osoba, która nigdy na tę partię nie głosowała.
pilanka
20:04, 2025-07-18
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz