Zamknij

Z wieprzowiną w roli głównej - ogólnopolski konkurs kulinarny w Brzostowie

10:44, 01.06.2025 Aktualizacja: 10:56, 01.06.2025
Skomentuj fot. ZS CKR Brzostowo fot. ZS CKR Brzostowo

30 maja w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie odbył się Ogólnopolski Międzyszkolny Konkurs Kulinarny pod hasłem „Wieprzowina - rasy rodzime w roli głównej”.

Wydarzenie, zorganizowane we współpracy z Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej oraz Funduszem Promocji Mięsa Wieprzowego, zgromadziło sześć dwuosobowych drużyn z różnych szkół gastronomicznych i rolniczych z całej Polski.

Uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie główne z mięsa wieprzowego pochodzącego z ras rodzimych - w maksymalnie dwugodzinnym czasie i z użyciem naturalnych, nieprzetworzonych składników.

Zespół Szkół w Brzostowie, jako gospodarz wydarzenia, nie brał udziału w rywalizacji, co miało na celu zapewnienie pełnej przejrzystości i uniknięcie jakichkolwiek podejrzeń o stronniczość. Szkoła skupiła się na przygotowaniu zaplecza technicznego, obsługi gości i zapewnieniu możliwie najlepszego przebiegu konkursu.

W skład jury weszli: Marta Wika - wicedyrektor ZSCKR Brzostowo, Roman Jasiński - kierownik praktycznej nauki zawodu w ZSCKR Brzostowo, Piotr Janeczko - szef kuchni i właściciel restauracji Jutrzenka w Białośliwiu, Arkadiusz Szulc - szef kuchni restauracji Marchew w hotelu Arche, Łukasz Lofek - szef kuchni Hotelu Filmar w Toruniu.

Podczas gdy drużyny przygotowywały potrawy, goście oraz publiczność mieli okazję uczestniczyć w wyjątkowym pokazie kulinarnym. Przeprowadził go Łukasz Lofek - szef kuchni Hotelu Filmar w Toruniu i juror konkursu, który zaprezentował autorską interpretację dań z wieprzowiny pochodzącej z ras rodzimych. Pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem i był doskonałą okazją do nauki oraz kulinarnej inspiracji.

Odbył się również konkurs z cennymi nagrodami dla uczniów z profilu gastronomicznego ze szkoły w Brzostowie na temat wiedzy o możliwości wykorzystania rodzimych rasach wieprzowych w gastronomii.

[FOTORELACJA]1836[/FOTORELACJA]

Wyniki konkursu „Wieprzowina - rasy rodzime w roli głównej”:

I miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kamieniu Małym: Polędwiczka wieprzowa z muślinem w boczku wędzonym, puree ziemniaczane, sos demi-glace, szparagi, surówka z kalarepy.
Uczennice: Emilia Bartosik, Wiktoria Bilik, opiekun: Iwona Westfalewska.

II miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Studzieńcu: Zapleciona polędwica wieprzowa z boczkiem, kakao i pistacjami pieczona w cieście francuskim podana z sosem serowo-pomarańczowym w towarzystwie szparagów i salsy z botwiny.
Uczennice: Zuzanna Falencka, Natalia Pstrągowska, opiekunki: Agnieszka Struś, Dorota Kolbus.

III miejsce - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Kazimierza Wielkiego w Kowalu: Karkówka w pierogach na sosie paprykowo- pomidorowym z grillowanymi szparagi pod sosem holenderskim i glazurowanymi buraczkami.
Uczennice: Kinga Januszewska, Patrycja Wilczyńska, opiekunki: Elżbieta Woźniak, Anna Kopacka.

Wyróżnienia:

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie: Warkocz z polędwicy wieprzowej, sos żurawinowy, puree z pasternaku, puree z marchwi i szafranu, puree z groszku zielonego, kiszona rzodkiewka.
Uczennice: Zuzanna Kucharska, Oliwia Harasiuk, opiekun: Karolina Wegner-Michalak.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie: Polędwica wieprzowa w szynce parmeńskiej z puree z selera, sosem z czerwonego wina i miksem warzyw.
Uczennice: Karolina Ciołek, Wiktoria Wolska, opiekun: Marzena Maciejewska.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach: Karkówka z sosem rabarbarowo-śliwkowym, kluski śląskie, sałatka z pieczonymi burakami.
Uczniowie: Filip Kamyszek, Mikołaj Słowiński, opiekun: Katarzyna Zientek.

Wszystkie drużyny otrzymały dyplomy i upominki, a konkurs zakończył się wspólnym obiadem i zdjęciem pamiątkowym.

- Ten konkurs to nie tylko rywalizacja - to przede wszystkim wspólnota młodych ludzi, którzy pokazują, że mają ogromny talent, pasję i serce do kuchni. Mimo tremy i presji czasu, uczniowie zaprezentowali się znakomicie - profesjonalnie, z szacunkiem do tradycji i własnym pomysłem. Jestem pod ogromnym wrażeniem ich postawy i zaangażowania. W imieniu całego zespołu ZSCKR w Brzostowie pragnę również podziękować współorganizatorom - Stowarzyszeniu Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Funduszowi Promocji Mięsa Wieprzowego - za zaufanie, pomoc i wsparcie, bez których ten konkurs nie mógłby się odbyć w takiej formie. Dziękuję także wszystkim pracownikom naszej szkoły - dyrekcji, nauczycielom, pracownikom administracji i obsługi, uczniom - którzy z ogromnym zaangażowaniem pracowali na sukces tego wydarzenia. To był dzień, który na długo pozostanie w pamięci uczestników i organizatorów - mówi Jarosław Seweryn, nauczyciel zawodu i koordynator konkursu.

W opinii gości i jury konkurs zorganizowano na bardzo wysokim poziomie, zarówno pod względem merytorycznym, jak i logistycznym. Już teraz pojawiają się pytania o kolejną edycję...

(JS)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%