Dziewczęta to uczennice kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych - Julia jest w klasie II, a Katarzyna rok wyżej.
Motywem przewodnim tegorocznego konkursu „Akwakultura na talerzu”, w którym wzięły udział, był jesiotr.
Finał odbył się 27 października i zgromadził najlepsze zespoły z całej Polski. Zadaniem uczestników było przygotowanie autorskiego dania z wykorzystaniem jesiotra w formie świeżej. Jury, złożone z doświadczonych kucharzy i ekspertów branży gastronomicznej, oceniało nie tylko smak potraw, ale również ich wygląd, technikę wykonania oraz sposób prezentacji.
Uczennice z Brzostowa zaprezentowały pieczonego jesiotra w sosie miętowo-winnym, puree z topinamburu i groszku, piankę szpinakową, paluszki dyniowe oraz oliwę szczypiorkową.
To połączenie elegancji, nowoczesności i głębi smaku zapewniło im pierwsze miejsce.
[FOTORELACJA]2033[/FOTORELACJA]
- Dziewczyny pokazały ogromne zaangażowanie, pasję i profesjonalizm. Każdy etap przygotowań wymagał wielu prób, precyzji i konsekwencji. Jestem z nich naprawdę dumny - mówi opiekun uczennic Jarosław Seweryn, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.
Konkurs „Akwakultura na talerzu” promuje wykorzystanie ryb hodowlanych w kuchni oraz zdrowe, nowoczesne podejście do gotowania. W tym roku organizatorzy postawili na jesiotra - szlachetną i wymagającą rybę, która pozwoliła młodym adeptom sztuki kulinarnej zaprezentować pełnię swoich możliwości.
Eksperci niejednoznacznie w sprawie dwukadencyjności
wielki kwik trzody nad rozbitym korytem. Żenada! No i ci ,,eksperci,, z bożej łaski na usługach kwiczącej trzody. Po prostu CHLEW.
Jeden
14:31, 2025-10-28
Jesiotr, że palce lizać! Sukces uczennic z Brzostowa
ta szkoła powinna się nazywać Centrum Kształcenia Kulinarnego, a nie Rolniczego. Tylko z jedzeniem są sukcesy a z rolnictwem nic.
były uczeń
09:25, 2025-10-28
Jesiotr, że palce lizać! Sukces uczennic z Brzostowa
jest drugiej świeżości to znaczy jest zepsuty.." 🙂
,,jeżeli jesiotr
09:00, 2025-10-28
900 tys. zł dla 128 aktywnych sołectw w Wielkopolsce
Jestem upośledzony, przepraszam❤️👍
Super
08:12, 2025-10-28
0 0
jest drugiej świeżości to znaczy jest zepsuty.." 🙂
1 0
ta szkoła powinna się nazywać Centrum Kształcenia Kulinarnego, a nie Rolniczego. Tylko z jedzeniem są sukcesy a z rolnictwem nic.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu faktypilskie.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz