Wyjątkowy okres przygotowań do świąt Bożego Narodzenia to zapowiedź kultywowania wielu Wigilijnych tradycji, zwłaszcza tych kulinarnych. Samorząd województwa wielkopolskiego chcąc nawiązać do tego czasu realizuje drugą edycję konkursu kulinarnego promującego bogactwo i unikatowość potraw przygotowanych w Wielkopolsce z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Celem konkursu jest kultywowanie tradycji związanych ze Świętami Bożego Narodzenia, identyfikacja i promowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w tym regionalnych produktów i potraw, a także inicjowanie działań spajających lokalną społeczność prowadzących do wzmocnienia poczucia tożsamości regionalnej wśród mieszkańców województwa wielkopolskiego.
- Magiczny okres świątecznych przygotowań to czas powrotu do wielopokoleniowych zwyczajów, sięgnięcia pamięcią do lat dziecięcych i przypomnienia wyjątkowych potraw i smakołyków przygotowywanych przez nasze babcie na Wigilijne stoły. Samorząd Województwa Wielkopolskiego organizując drugą edycję konkursu pn. „Wielkopolskie Smaki Wigilijne” dla Kół Gospodyń Wiejskich daje okazję promocji Regionu, swojej lokalnej tradycji i poznania nowych świątecznych smaków. Ponadto na uczestników konkursu czekają atrakcyjne nagrody. Zgłoszenia konkursowe przyjmowane są do 6 grudnia, natomiast rozstrzygniecie i finał konkursu odbędzie się w sobotę 16 grudnia, podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Choczu - mówi wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie Województwa Wielkopolskiego.
W ramach konkursu uczestnicy zobowiązani są dostarczyć potrawę zgłoszoną w ramach trwającego naboru zgłoszeń.
Każdy z uczestników może zgłosić tylko jedno danie. Przygotowana potrawa musi być przygotowana przy użyciu rodzimych (właściwych dla regionu) produktów, przeznaczoną do bezpośredniego spożycia.
Potrawy oceniane będą w dwóch kategoriach - na potrawę wytrawną oraz na potrawę na słodko. Ocenie poddany zostanie sposób prezentacji, tj. wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania, walory smakowe i zapachowe, związek potrawy z regionem i jego tradycjami, w tym: tradycyjne metody wytwarzania, wykorzystane surowce, produkty i półprodukty lokalne.
Nabór zgłoszeń konkursowych trwa do 6 grudnia.
Skazany Janusz L.
W roku 2012 Mariusz Szalbierz wystąpił do sądu rejonowego w Pile z oskarżeniem prywatnym. Uskarżał się, że Janusz Lemanowicz posługując się treścią komunikatu Kolegium Redakcyjnego Tygodnika Nowego przypomniał ludności o wypiciu przez redaktora naczelnego podczas obrad półtora flaszki, co spowodowało utratę łączności z otoczeniem. W dodatku wystąpiła konieczność aplikowania soku grapefruitowego dla przywrócenia jasności umysłu. Dodać należy, że z powodu absencji triumfatora Mariusz Szalbierz ucieszył się z możliwości skonsumowania koniaku nabytego przez redakcję na fetę wręczenia nagrody. Poza głównym wątkiem sprowokowanym wpisem powyżej należy podkreślić, że gremium redakcji Tygodnika Nowego było gotowe do zbiorowego gwałtu w celu pobrania gamety od zaproszonego w trybie wezwania, gościa
takie tango
20:43, 2025-05-23
Skazany Janusz L.
O co się rozchodziło w sprawie, którą Szalbierz ubogacił swoją łzą urażonej cnoty? Czy miał cnotę w łokcie, czy gdzie indziej, kto wie?
kto wie
19:43, 2025-05-23
Upamiętnią twórczość Zbigniewa Noski
Światowy Dzień Książki nie popisał się, że Pilanka, autorka książek o polsko - ukraińskiej rzeczywistości wojennej, w tym podstawowego dzieła "Osaczenie. Polski Wołyń w ogniu nienawiści", nie została zaproszona.
uwaga
13:38, 2025-05-23
Sondaż na zlecenie Onetu: przepływ wyborców Mentzena i
Mam rente na łeb. Nie podsxywaj sie nie kocham ciebie.
Super
12:16, 2025-05-23
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz