Gatunek, jakim jest komedia, czyni niemal każdy wieczór czasem rozluźnienia i łapania dystansu do życia. Często poprzez oglądanie zmagań bohaterów danego filmu, możemy oderwać się od ponurej i zbyt poważnej codzienności. Kino bawi, ale i uczy, i prawie z każdego filmu może wypłynąć dla nas jakaś nauka lub wartość, choćby to były piękne widoki, stroje czy wyborne dania. Tych ostatnich nie zabraknie, jeśli zdecydujemy się na takie filmy o gotowaniu jak: “Julie i Julia”, “Faceci od kuchni”, “Szef” i inne.
Pierwszy opowiada historię dziewczyny zafascynowanej przepisami i postacią legendarnej Julii Child, która zasłynęła wprowadzeniem kuchni francuskiej do amerykańskich domów. Świetne kreacje Meryl Streep, Amy Adams oraz Stanleya Tucciego ciekawie opowiadają tę historię. Z kolei “Faceci od kuchni”, to francuska propozycja z Jeanem Reno i Michaelem Younem, która opowiada o relacjach rodzinnych, męskiej przyjaźni i otwartości na nowe doświadczenia.
Czasem brak weny kulinarnej i kryzys życiowy, mogą doprowadzić do nieoczekiwanych zmian na lepsze. Wystarczy jednak coś zacząć od nowa, aby zyskać inną, lepszą jakość, co pokazuje bohater filmu “Szef”. Gdy rezygnuje on z dobrego stanowiska w renomowanej restauracji, otwierają się przed nim niesamowite możliwości. Carl (Jon Favreau), postanawia stworzyć restaurację na kółkach i przejechać całe Stany Zjednoczone, karmiąc smakoszy prostych dań, dodatkowo uwieczniając ciekawe momenty na Twitterze. W tej wyprawie towarzyszy mu syn i przyjaciel.
Jedzenie kojarzymy często z emocjami, ludźmi i wydarzeniami z naszego życia, które nasz mózg skrupulatnie przechowuje. Gotowanie to także kreatywność i wolność bycia sobą, ale także nierzadko ambicje i praca ponad siły, aby być najlepszym. Większość z nas kojarzy światowej sławy przewodnik kulinarny, w którym są restauracje warte odwiedzenia. Posiadanie choć jednej “gwiazdki Michelina”, to marzenie niejednego szefa kuchni, za którą wiele potrafią poświęcić. O fiasku życiowym i podnoszeniu się po porażce, opowiada film “Ugotowany” z genialnym Bradleyem Cooperem. Grany przez niego bohater, aby sprostać swoim wymaganiom, popada w uzależnienie, które rujnuje mu karierę. Z pomocą dawnych przyjaciół z kuchni, tworzy nowoczesną restaurację i uczy się drogi do siebie samego.
Innym bohaterem pragnącym stać się znanym szefem kuchni, jest Manish Dayal, który wraz z rodziną przeprowadza się do Francji, by tutaj otworzyć hinduską restaurację. Różnice kulturowe i kulinarne ukazane w filmie “Podróż na sto stóp”, są powodem rozmaitych perypetii, jednak koniec końców kuchnia łagodzi obyczaje i daje wiele możliwości.
Trudy życia bliskie są także bohaterce “Życia od kuchni” granej przez Catherine Zetę Jones. Zostaje ona jedynym opiekunem dziewięcioletniej Zoe po śmierci jej matki, a swojej siostry. Dotarcie do pogrążonej w żałobie dziewczynki, to bolączka ważniejsza niż menu restauracji. Z kolei dotarcie do upodobań smakowych i wpasowanie się w etykietę polityczną prezydenta Francji, można podejrzeć w produkcji “Niebo w gębie”. Film był inspirowany prawdziwą historią kucharki prezydenta Francoisa Mitteranda, która potrafiła dotrzeć do jego podniebienia.
Podobnie jak ze śpiewaniem, gotować też każdy może, tylko zależy z jakim skutkiem. Propozycja dla dzieci i nie tylko “Ratatouille” - po polsku “Ratatuj”, opowiada o uroczym szczurku, który marzył o tworzeniu pysznych dań w restauracji. Pokazana jest tutaj także presja rodziny czy otoczenia wobec młodych, którzy pragną czegoś innego dla siebie, niż to sobie ktoś wymyślił. Szczurek Remy, dzięki przyjaźni z niesfornym Linguinim i podążaniem za własnym głosem, ma możliwość spełnić swe marzenia i nieźle namieszać, nie tylko w garnku.
,,Hotel Splendid,,10:04, 24.11.2022
0 0
Z D.Craigiem,piękny film o gotowaniu i nie tylko ? 10:04, 24.11.2022